Iskolakert program

Iskolakertet minden iskolába!

2015. nov 05.

Megújult az iskolakert program weboldala

írta: V.Babett
Megújult az iskolakert program weboldala

Új honlappal várjuk látogatóinkat a www.iskolakertprogram.hu oldalon! Folyamatosan frissített tartalommal jelentkezünk, hírlevelünk újdonságai itt is megtalálhatóak a nevelés és természet kapcsolatáról, pályázatokról és programokról!

ISKOLAKERT PROGRAM

Keressetek minket facebookon is!

Tovább Szólj hozzá

2015. sze 15.

Készül a pergola

írta: V.Babett
Készül a pergola

A tartószerkezetek megépítése után elkezdődhetett a pergola és a fa oldallapok elhelyezése. Kemény, tölgyfából készülnek a cölöpök, a deszkázat pedig minőségi, gyalult, derékszögű végű elemekből. Ezek és a föld nem érintkezik közvetlenül egymással. Mindenképp béleljük ki ágyásainkat agrotextillel vagy más néven geotextíliával, mert ez a réteg csak a vizet engedi át, megszűri és nem engedi kifolyni a termőréteget.

img_5608.jpg

img_5613.jpg

Tovább Szólj hozzá

2015. aug 28.

Cölöperdő

írta: V.Babett
Cölöperdő

img_4977.jpg
Idővel a helyükre kerültek a fal elemei, elkezdődött a fa anyagú ágyások építése! Az alapanyagot a nedvesség ellen olajozással védtük meg, mivel a zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkező tartószerkezetben nem lehet az egészségre ártalmas összetevő. A földdel érintkező részt mindig védeni kell a nedvesedés és kiszáradás állandó váltakozásától, ez a rész a legjobban kitett a korhadásnak, gombáknak. Ezért nincsen probléma a folyamatosan vízben álló cölöpökkel Velencében, és megfelelő kezeléssel a felszínen is hosszantartó a faszerkezet, azonban a kettő határán érzékeny az anyag a változásokra.

Tovább Szólj hozzá

2015. már 20.

"Meghozták a fát!"

írta: nadland.hu
"Meghozták a fát!"

A magas ágyások egy része fából készül. Mi olyan anyagokat választottunk amely az időjárásnak és a farontóknak jobban ellenállnak. Úgy döntöttünk, hogy az ágyásban levő talajjal érintkező faanyaghoz nem használunk biocid felületkezelő anyagokat, mint a lazúr, hogy elkerüljük a káros anyagok talajba való kioldódását.

img_4953.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Már a tervezésnél számolni kell azzal, hogy a fa szerkezetek - különösen amelyek talajjal érintkeznek - nem örök életűek. Esztétikai okokból és az ára miatt még sem akartuk kihagyni. Jó fafaj választással és megfelelő felületkezeléssel növelhető egy fából készült magas ágyás élettartama. Az ágyások oldalára megfelelő egy hőkezelt ...

Tovább Szólj hozzá

2015. már 19.

Második hét az építkezésen

írta: nadland.hu
Második hét az építkezésen

img_4558.jpg

A kert közepén a tervek szerint egy munkaasztal készül, amibe csaptelepeket és mosogatómedencéket is rakunk, az elejére pedig kerül a kerti csap a locsoláshoz. A gyerekek szeretnek pancsolni, de nem lenne jó ha sárban állnának, ezért egy jó nagy víznyelő gödröt ástunk, kibéleltük geotextillel és telitöltöttük kaviccsal.  A két fekete cső a földben vezetett vízvezeték. Még látszanak a háttérben a kerítéselemek, melyek a napot eltakarják, ezért le fogjuk venni.

 

img_4937.jpg

 

 

 

 

 

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 20.

Az iskolakert helyszíne

írta: nadland.hu
Az iskolakert helyszíne

Az első ásónyom

A kertet a tervek szerint kitűztük az iskola udvarán. A 10x8,7m befoglaló terület nem mondható túl nagynak, de épp elég, hogy egy osztály elférjen benne. Ez a mátyásföldi ingatlan korábban orosz laktanya volt, ezért egy rendkívül tömörödött, művelésre alkalmatlan talajjal van dolgunk. 1nap2.jpgAhhoz hogy a márciusi átadásra elkészüljünk, és el lehessen kezdeni a művelést, már február elején elkezdtük a munkát. Ez a téli hangulat látszik a képen is, mert a kezdés reggelén leesett a hó.

  1nap1.jpg

  1nap3.jpg

 

 

 

 

 

 A "történelmi" első ásónyomot az iskolának az aligazgatója ejtette. Természetesen a Nádland Kft. kivitelezői folytatták az ásást. Háttérben látható az iskolaépület egyik szárnya.

 

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 20.

Az Iskolakert születése

írta: nadland.hu
Az Iskolakert születése

Iskolakert készül a Bornemisza Gimnáziumban - a program védnöke, dr. Bálint György

 

cikk1.jpgJanuár 16-án, pénteken Bálint gazda volt a Bornemisza Gimnázium vendége. Az ismert médiakertész - teljes nevén dr. Bálint György – 1981-2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának volt állandó munkatársa. Sokan innen ismerhetik a most 96 éves kertészmérnököt, akinek több mint 20 könyve jelent meg, és volt országgyűlési képviselő is. Kevesen tudják róla, hogy miután megszerezte a mérnöki oklevelét, 1941-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba került, majd 1945-ben szabadult. Szakmai tevékenységéről és a holokauszt alatt átéltekről 2014 novemberében nyilatkozott Rónai Egon műsorában az ATV-nek. (Bálint György a jobb társadalmi hátterű, képzett, művelt emberek felelősségéről beszél ...

Tovább Szólj hozzá

2015. feb 19.

Első hét az építkezésen

írta: iskolakert
Első hét az építkezésen

Épülnek a falak

img_3704.jpgElhatároztuk, hogy a magas ágyások kétféle anyagból készülnek - részben tégla, részben fa. A téglafalnak megástuk az alapját és a nagy hideg ellenére kitartóan elkezdtük rakni a sorokat. Ahhoz, hogy az ágyások jól "működjenek", megfelelő szellőzést kell biztosítani a benne levő anyagoknak. Ezt vagy előre alakítjuk ki, vagy a végén kifúrjuk, de szivárgó csőt is használhatunk.

 

...

Tovább Szólj hozzá

Bornemissza Péter iskolakert Nádland